Orientujmy się w temacie!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Dariusz WALCZYNA Przewodniczący, zespół ds. informacji
Andrzej KROCHMAL Wiceprzewodniczący, GRW
Barbara SZMYT Sekretarz
Agnieszka ĆMIEL zespół ds. młodzieży
Waldemar FIJOR zespół ds. szkoleń
Bartłomiej MAZAN zespół ds. kalendarza imprez ogólnopolskich
Dariusz MAZUREK zespół ds. promocji i rozwoju InO, redaktor czasopisma "Tramwaj"
Adam STALKA zespół ds. regulaminów i konkursów
Zbigniew TARNOWSKI zespół ds. kadry przodownickiej
Wiadomość dodana po 23 min 10 s:
Cyt. Tramwaj 78
Nowy Przewodniczący ma wizję...
Dzień dobry
Nazywam się Dariusz Walczyna... i chciałem już być na emeryturze TRInOwej... i nieco starej:)
Pewnie tak by się stało, gdyby nie jesień pamiętnego roku ubiegłego... A jeszcze nieco wcześniej... lato, które było piękne tego roku i nic takiego nie zapowiadało.
Zbiegiem będąc czasu nasilały się różne podchody czyli gry terenowe zbliżone do InO, nawiązujące coraz bardziej do zbliżającego się kresu panującej Komisji i poszukiwania kandydatów do nowej.
W moim nieświadomym przekonaniu wydawało się, że w wielu środowiskach toczą się dyskusje przy okazji zlotów regionalnych, wyłaniani są potencjalni chętni do pracy w Komisji InO i przede wszystkim wypracowywane są wnioski, które będą zgłoszone podczas Konferencji, jako wytyczne do działań na kolejną kadencję. Taka wizja przedkonferencyjna była realizowana, choć nie z tak wielkim rozmachem, np. podczas Mazowieckiej Konferencji InO. Jednak nie jest to powszechne działanie – a szkoda... To mogłoby lepiej prezentować środowiska InO i ich pracę oraz spostrzeżenia i wnioski do podjęcia ew. działań na przyszłość.
Zbliżający się termin Konferencji powodował lekki wzrost temperatury, co mogło oznaczać ównież gorączkę czyli stan chorobowy... A to z pewnością nie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu InO. Przed samym Zlotem kampania rozpoczęła się na dobre i trzeba przyznać z przytupem, jak nigdy dotąd. Niewątpliwie było blisko do stanu co najmniej przedzawałowego, a temperatura dyskusji wzrosła niemal do wrzenia.
Kto był na Konferencji, ten widział. Nieoczekiwanie chęć pracy w Komisji wyraziło tyle osób, że chyba potencjalni uczestnicy tras TW nie pamiętają takich czasów. A kolejne tury wyłaniania członków o nowej Komisji spowodowały wręcz zmianę trakcyjnego programu w... wyborczy maraton.
W efekcie tych działań przypadło mi w udziale podzielenie się na łamach tych łamów, po usilnym nagabywaniu, w końcu skutecznym, Naczelnego Redaktora i Promotora, moją wizją. Choć po takim wstępie to w sumie lepiej byłoby już kończyć:)
Zacznę od spraw podstawowych. Wizja działania Komisji obejmuje przede wszystkim... pracę bieżącą oraz wspomniane wcześniej wytyczne czyli zgłoszone przez uczestników Konferencji i przyjęte jako uchwały i wnioski, które wymagają podjęcia odpowiednich działań przez Komisję.
Na początek pojawiło się kilka spraw, których dotychczasowe funkcjonowanie uległo zmianom, tzn. np. nowe warunki wydawania i druku książeczek InO zgodnie z decyzjami ZG PTTK, wykorzystywanie znaków PTTK, itp. Kolejne tematy znajdują jednak rozwiązanie. Podobnie strona ino.pttk.pl, na której zachodzą powoli zmiany i pojawiają się nowe materiały (np. dział Odznaki InO, lista RW, a wkrótce szkoleniowe), jednak większa rewolucja może przyjść... po decyzji o przejściu na nowy system CMS.
Chciałbym, żeby działanie Komisji było transparentne poprzez publikację protokołów zebrań i sprawozdań. W podziale funkcji starałem się też każdemu członkowi KInO przydzielić współpracę ze środowiskami regionalnymi i lokalnymi (kontakty). Warto przywrócić pozytywne postrzeganie choćby PP (z podziałem na TZ i TU), które, z wielu opinii, ostało mocno nadwyrężone w regionach, co skutkuje brakiem chęci organizowania imprez PP czy MP. Największe emocje zwykle wzbudza odstawa czyli... rajdy, rankingi i regulaminy. Tutaj do realizacji pozostaje wiele tematów, choćby na początek funkcjonowanie komisji Odwoławczej i tematy poruszane podczas Konferencji w Łodzi dot. orientacji precyzyjnej, długodystansowych InO w PP i coraz powszechniejszych nowych form, tj. elektronicznego potwierdzania PK i innych. Niektóre pojawiające się tematy, np. wprowadzenie punktacji pozytywnej, to jeszcze z pewnością kwestia dyskusyjna.
Warto też znacznie więcej uwagi poświęcić Pucharowi Polski Młodzieży, Ogólnopolskiemu Tygodniowi InO oraz szkoleniom regionalnym kadr InO, bo to potem skutkuje nowymi, młodymi i prężnymi kadrami, przyszłości także odpowiednim poziomem organizowanych przez nich imprez i budowanych tras.
I może mały... kij w mrowisko, tj. rozważenie funkcjonowania PP czy „uwolnienie” punktacji imprez/etapów. Nie jest to na pewno nic nowego, ale obecnie PP stał się cyklem la w miarę zamkniętego grona z rzadko pojawiającymi się nowymi uczestnikami – „przestraszonymi” wymyślnym poziomem tras, gdzie często właściwa rozgrywka odbywa się przy zielonym stoliku, zamiast w zielnym lesie czy na zielonej trawce łąk. Przy czym dodatkowo wiele mian/korekt w regulaminach dot. „obronie” lub walce uczestnika z organizatorem za pomocą tychże regulaminów.
Czy tak to ma być nadal ostrzegane przez otoczenie? Wiele środowisk organizatorów i uczestników nie jest zbyt zainteresowana cyklem PP, preferując „spokój” i ocenienie ich pracy – organizując imprezy co najwyżej ogólnopolskie i PPM. Dlaczego? To właśnie pozostawiam pod rozwagę.
Z poważaniem i łańskim pozdrowieniem
WalDar:)
A na p.s. trochę poezji zaangażowanej i sugerowanejprzed przeczytaniem zamknij oczy
"Jestem szalony, mówię Wam,
całą Komisję w ręku mam:)
Zawsze taki byłem, skończcie śnić
i się ujawniłem, tak ma być!Nie jestem aniołem, mówię Wam,
moją komisję wreszcie mam
dobra zmiana musi być
i nie muszę się z tym kryć!"
Cyt. Tramwaj 78
Dariusz Mazurek
lat 51
w PTTK, z przerwami, od 1986 roku
Koło PTTK nr 1 przy Politechnice Warszawskiej
Klub InO Stowarzysze
w Komisji odpowiedzialny za promocję i rozwój InO,
redaktor naczelny „Tramwaju”
Uprawnienia:
Przodownik Imprez na Orientację nr 721
Przodownik Turystyki Kolarskiej nr 7477
Instruktor Ochrony Przyrody nr 456
Instruktor Krajoznawstwa Regionu
Moją pasją jest szeroko rozumiane krajoznawstwo. Gdy tylko pozwala na to pogoda, wsiadam na rower i wyruszam na zwiedzanie. W trakcie wyjazdów najwięcej satysfakcji czerpię z rozmów z przypadkowo spotkanymi ludźmi, obcowania z przyrodą i odkrywania historii. Jesienią 2016 roku, trochę z nudów, poszedłem na InO „Jesień idzie”. I tak mi już zostało. Od tego czasu wziąłem udział w niezliczonych imprezach na orientację, zdobywając OInO za Wytrwałość II stopnia, zbudowałem kilkadziesiąt etapów, w tym wiele na imprezach rangi ogólnopolskiej i Pucharu Polski oraz łącząc moje zamiłowanie do krajoznawstwa z InO, ponad 60 tras TRInO. Jestem pomysłodawcą i twórcą ogólnopolskiej odznaki PTTK „Cichociemni – spadochroniarze Armii Krajowej”Moje motto: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie”.
Cyt. Tramwaj 79
Adam Stalka
lat 22
w PTTK od 2012 roku
Prezes Akademickiego Klubu InO przy Oddziale Akademickim PTTK w Krakowie
członek Regionalnego Oddziału PTTK w Częstochowie
w Komisji odpowiedzialny za rozwój regulaminów InO oraz nadzór nad konkursami KomisjiUprawnienia i odznaczenia:
Przodownik Imprez na Orientację PTTK nr 737
Odznaczony przez RO PTTK w Częstochowie odznaką „Orli Lot”
Odznaczony dyplomem PTTK
Moja zabawa z InO rozpoczęła się 10 lat temu podczas jednej z wielu imprez organizowanych przez RO PTTK w Częstochowie. Wtedy nie spodziewałem się, że PTTK oraz InO staną się tak istotną częścią mojego życia. Początkowo przyjemność czerpałem jedynie ze startów oraz spędzania czasu ze znajomymi. Zmieniło się to w momencie organizacji pierwszej imprezy. Początki były ciężkie, jednak dające wiele satysfakcji. Aktualnie największą radość daje mi właśnie organizacja zawodów. Widok zadowolonych setek dzieciaków na imprezach w Częstochowie. Budowanie w Krakowie środowiska i spoglądanie na jego ciągły rozwój. To są rzeczy, które dają mocnego kopa i wiele energii do działania. Właśnie tą świeżą krew i niespożyte pokłady energii chciałbym wnieść do działań Komisji.
Cyt. Tramwaj 79
Agnieszka Ćmiel
o wieku pisać nie wypada, rocznik ‘95
należę do PTTK O. Ziemi Gliwickiej, działam w zarządzie GKT „Cyrkino”
w Komisji zajmuję się wszelkimi sprawami młodzieży (także Pucharem Polski Młodzieży), Ogólnopolskim Tygodniem Turystycznych InO, a także pomagam prowadzić profil Komisji na Facebooku
Staram się znaleźć czas na rozmowę z każdym, kto ma na to ochotę i chce mi coś przekazać. Lubię się uczyć poprzez praktykę i nigdy sobie nie odpuszczam postawionych celów. W wolnych chwilach czytam, gotuję, robię zdjęcia, gram na gitarze, ratuję ludzi, dłubię w komputerze – słowem, tysiąc zajęć na minutę.
Przygodę z Marszami na Orientację zaczęłam w szkole podstawowej i... tak już zostałoPomimo studenckiego trybu życia, prawie bezgranicznie poświęcam się temu, w co się angażuję. Chciałabym, aby moja praca w Komisji przyniosła konkretne efekty, które przełożą się na rozwój InO i rozhermetyzowanie naszego środowiska.
Strony: 1